In hoeverre durf jij je kwetsbaar op te stellen?

Over het algemeen durven vrouwen eerder hun emoties te laten zien dan mannen. Alleen hoe is dat als je als vrouw de carrièreladder aan het beklimmen bent in een mannelijke zakenwereld? Hoe ga jij dan om met je eigen emoties en gevoelens van schaamte, boosheid, angst of schuld die wel eens de kop opsteken?

Hoeveel kans maak jij als ambitieuze vrouw- - sheriously

Hoe we gevoelens waarderen komt voor een groot deel voort uit wat ons is geleerd of wat we zagen toen we opgroeiden. We krijgen van onze ouders bepaalde (veelal goedbedoelde) overtuigingen mee en ook je sociale omgeving heeft invloed op hoe je omgaat met emoties en gevoelens van schaamte of pijn.

Hieronder een aantal overtuigingen die kunnen spelen:

  • Emotioneel zijn, is een teken van kwetsbaarheid en kwetsbaarheid wordt hier gezien als zwakte;
  • Je mag voelen wat je wilt maar praat er alsjeblieft niet over;
  • We zijn zo emotioneel afgestompt dat we niet eens weten waarover we zouden moeten praten;
  • Emotioneel zijn tijdens het werk is niet professioneel;
  • Emotioneel zijn kost veel te veel energie;
  • Onzekerheid of pijn voelen is erg onaangenaam en het is makkelijker dit te negeren;
  • Welke emoties? We zijn ons helemaal niet bewust van onze emoties en gevoelens omdat we deze stelselmatig uit de weggaan.

Welke zet jij in?

En toch kan er zo’n onbehaaglijk gevoel de kop opsteken. Hoe je omgaat met de trigger die dit veroorzaakt, kan uiteraard voor iedereen anders zijn. Welk gedrag laat jij zien als er op jouw rode knop wordt gedrukt? Je ….
Ontploft, kropt het op, maakt verwijten of levert kritiek op anderen, ontwijkt het, laat het door humor van je afglijden, (chronisch) verdooft het (dat kan uitlopen tot een verslaving), ontkent het, bent te druk om het onder ogen te willen zien.

Welk bovenstaand gedrag je ook laat zien, het gaat het niet oplossen. Het zou beter zijn als je REFLECTEERT wat deze emotie of gevoel nou precies met je doet en waar deze vandaan komt. Want pas als je je emoties erkent ga je ze ook voelen. Alleen willen we zo graag de controle behouden en deze liever niet uit handen geven omdat we ons dan machteloos kunnen voelen. Echter zal het onderdrukken of vermijden van je emoties je leven gaan bepalen. Ook kun je op deze manier minder openstaan voor positieve emoties en gevoelens en dat is toch wat het leven zo mooi maakt.

Mensen zijn nou eenmaal emotionele wezens. Als we dat deel afsluiten, zijn we niet heel en leven we niet in het hier en nu.

Hoe herkenbaar is het bovenstaande en hoe ga jij om met kwetsbaarheid en emoties? Wil je hier een keer (vrijblijvend) over sparren, neem dan contact op via info@sheriously.com of kijk hier op onze website wat we voor je kunnen betekenen.